Att hitta rätt mäklare genom recensionsplattformar

Är du på jakt efter en mäklare? Om du bor på till exempel Östermalm är det en bra början att söka efter ”mäklare Östermalm” på nätet. Men det är just bara det – en början. Att sedan hitta en mäklare som kan möta de behov du har, och som kan hjälpa dig att sälja lägenheten för ett slutpris du är nöjd med (inom rimliga gränser givetvis), är lite svårare. Det bästa sättet är kanske att gå efter recensioner och omdömen på nätet. 

Titta på omdömen på nätet

Det finns flera stora plattformar på nätet samt karttjänster där recensioner och omdömen kan hittas. Genom att besöka någon av dessa kan du snabbt se vilka mäklarfirmor som har nöjdast kunder i just ditt område. Om vi som i inledningen fortsätter med Östermalm som exempel, ser vi att det nästan enbart finns mäklare som kunderna är nöjda med, enligt omdömen från diverse plattformar. Att hitta negativa omdömen är i ärlighetens namn ganska tidskrävande. 

För att det någorlunda ska gå att lita på den helhetsbild som ges, gäller det att det finns ganska många omdömen och recensioner. Om det bara finns ett fåtal är det inte alls en särskilt säker bild som ges. Se till att inte dra alltför stora slutsatser av ett samlat betyg, ifall det bara är ett tiotal omdömen eller färre om mäklaren i fråga. 

Akta dig för fejkrecensioner

Om det är få omdömen kan det löna sig att titta ordentligt på de olika recensionerna. Titta även på användarna (att föredra är att titta på en plattform med verifierade recensenter). Verkar det som profilerna är fejkade? Eller är de naturliga? Poängen är att det är väldigt lätt att manipulera ett fåtal recensioner. Det är absolut ingen omöjlighet att fejka ett par hundratal – eller till och med tusental – recensioner, men det är betydligt mer tids- och energikrävande. Det får därför anses mindre sannolikt att så faktiskt är fallet. 

Om man vill vara noggrann kan man även kika på hur användarna och profilerna ser ut, trots att det finns flera tusentals av dem. Ser de annorlunda eller onaturliga ut, kan det mycket väl vara så att de är manipulerade. Med detta sagt kan givetvis manipulationer göras på ett verklighetstroget sätt, så det är inte säkert att man upptäcker dem. Däremot kan man se till att det föreligger så liten risk som möjligt att man luras av låtsasomdömen. 

Med mycket information om använder blir fejkprofiler lätta att genomskåda

På vissa plattformar finns det relativt mycket information om användarna som ger omdömen, till exempel vilken stad de bor i. Om du då tittar på en mäklarfirma i Östermalm, men bara 1 av 10 faktiskt bor i Östermalm, eller ens i Stockholm, kan det vara ett varningstecken. Kanske bor de inte ens i Sverige? Det är ofta ganska uppenbart när recensioner är manipulerade på det här viset. Profilbilderna är ofta tagna och profilerna i sig är tunna, utan särskilt mycket information alls, och kanske till och med på ett annat språk.

28 Mar 2018

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.