Gå en retorikkurs – bli en framgångsrik talare

Vill du hålla ett historiskt tal till nationen eller vill du bara inte göra bort dig på ett bröllop? Oavsett sammanhang kan en retorikkurs hjälpa dig.

Talets makt bör aldrig underskattas. Det är med ord, språk och gester som vi kommunicerar – och framför allt övertygar andra människor. En del personer verkar ha fått talets gåva. Som till exempel berömda profiler som Barack Obama, Olof Palme eller Martin Luther King. Men en sådan förmåga kommer inte automatiskt.

Ibland hör man felaktigt människor påstå att folk är födda med just “talets gåva”. Ingenting kunde vara mer fel. Personer som besitter sådan förmåga, oavsett om det är en president eller människorättskämpe, har behövt träna för att bli så goda talare som de blev. Berömda tal som “Yes We Can” eller “I Have a Dream” var frukter av övning i åratal.

Retorikkurs – du lägger ribban

Nu behöver man visserligen inte jämföra sig själv med Barack Obama eller Martin Luther King. Man kanske bara vill bli behärska sitt språk lite bättre för att motivera arbetskollegor eller hålla ett fint tal på bästa kompisens bröllop. Då kan man lägga ribban lägre.

Men det kan fortfarande vara en god idé att gå en kurs i retorik. På en sådan kurs kan man få exakt de tips och trix man behöver för att finslipa sina tal eller bygga upp det självförtroende som ofta karaktäriserar ett bra tal. Ingen blir expert över en natt. Men med god utbildning, rätt lärare och bra inställning kan man komma ganska långt.

18 Nov 2022

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.