Har mäklare i Stockholm ett oförtjänt dåligt rykte?

För att reda ut frågan i rubriken så måste vi först och främst förklara och beskriva den unika situationen gällande bostäder som finns i Stockholm. Under senare år har man sett hur priserna stigit raketartat och att det heller inte verkar spela någon roll vart i Stockholm en bostad ligger – ökningen sker överallt. Anledningen till detta är en kombination av en massiv inflyttning och alltför lite nybyggnationer som tillsammans med dålig tillgång till hyresrätter gjort att prisbilden på befintliga bostadsrätter ständigt stiger.

Många pekar här på en slags pågående lånefest vars slut kommer att bli både kännbart och abrupt; att det hela är en gigantisk bubbla, ett nålstick ifrån att smälla och där efterdyningarna kommer att bli ekonomiska katastrofer för de som löst lån hos banken. Ett liknande scenario som man sett i exempelvis Madrid och Barcelona, med andra ord. Det som dock talar emot detta är den inflyttning som vi nämnde ovan där så mycket som tre stycken bussar av nya människor dagligen söker sig till Stockholm. Att priserna på sikt kommer att plana ut råder det inga tvivel om – men de kommer fortfarande att ligga på en väldigt hög nivå om man ser till övriga landet.

Med detta sagt gällande priser för bostäder i Stockholm ska vi också tala lite om de som de facto i en hög grad är med och skapar priserna; nämligen mäklare. Mäklare i Stockholm har nämligen drabbats av ett väldigt dåligt rykte under tiden då priserna haft denna utveckling och detta kommer sig i form av anklagelser om lockpriser och riggade budgivningar. Att dessa anklagelser i många fall saknar substans spelar ingen roll – att de överhuvudtaget förekommer är ett problem i sig.

Etablerade mäklare är mer etiska

Mäklare i Stockholm har – helt enkelt inte råd med sådana och för att behålla sin trovärdighet som yrkesmän- och kvinnor så krävs det en rejäl uppryckning. En mäklare får – kort sagt – börja acceptera att ett pris gäller och inte försöka manipulera detta genom att fejka en budgivning och därmed få en högre provision. Detta skapar nämligen i allra högsta grad de orimliga priser vi i dagsläget ser prov på. Kanske är det de stora konkurrensen mäklare emellan som gör det och alla nyetableringar man ser av mäklarfirmor i Stockholm som föder detta dåliga rykte?

Menas med detta, problemet ser man sällan hos de etablerade företagen och de rutinerade mäklare som finns i staden. Det handlar istället om en jakt på status och snabba pengar hos nya mäklare som vill framåt; något som i sak inte är fel  - men man ska veta att det inte finns några genvägar att ta om man vill nå toppen.

Som mäklare i Stockholm så är det hårt jobb enligt vedertagna regler och lagar som gäller och det är något som alla måste inse. Först då kommer kunderna att åter börja lita på att den mäklare de kontaktar i Stockholm också gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Om du vill ha hjälp av en duktig mäklarfirma så kontakta denna.

8 Aug 2017

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.