Hur huset egentligen mår

Ett hus till salu är oftast i sitt livs bästa skick. Minutiös städning är utförd, styling är gjord och allt ogräs är borttaget ut trädgården. Besiktningen visar också husets egentliga skick.

Egentligen borde man lägga ut sitt hus till försäljning med jämna mellanrum. Eller åtminstone göra allt som man gör när ett hus ska säljas. För det är vid en försäljning som ett hus är i sitt allra bästa skick. Man rensar i alla skåp och lådor. Kastar det man tänkt göra sig av med under många år. Städar in i minsta vrå. Bättrar på med färg där det behövs. Och snyggar till trädgården.

Men det man också gör vid en försäljning är att utföra en grundlig besiktning. Även om det är köparen som betalar för den. Överlåtelsebesiktning i Stockholm innebär att man får veta hur huset mår. Och det gäller detaljer som man kanske känner till men säkerligen mestadels inte känner till. Hur taket mår. Skicket på alla rör och system. Dränering. Fasad. Värmesystem. Ja, allt som huset innehåller in i minsta detalj. Något som man som husägare har nytta av under ett pågående ägande också. För om man kan hitta problem innan de blivit stora så kan man spara både pengar och bekymmer.

Vikten av god information

Om man som säljare känner till fel och brister på sitt hus så ska man alltid informera den nya köparen om det. Och det gäller även om det görs en besiktning. Känner man till fel och inte talar om det så kan man i efterhand få åtgärda dessa. Men om man berättar i förväg så kan man eventuellt korrigera kostnaden för åtgärden i försäljningspriset. Man skriver också under en checklista gällande kända fel och signerar den. Så om man inte är ärlig där så är det mycket illa.

Liten kostnad kan bli stor

Eftersom man gör en överlåtelsebesiktning innan huset är sålt så kan det bli att man betalar för en besiktning för ett hus som man inte köper. Men om man jämför vad en besiktning kostar och vad eventuella fel kostar att åtgärda, så är det alltid värt att göra besiktningen. Till skillnad från några tusenlappar kan det röra sig om åtgärder för miljoner kronor. Om man till exempel måste göra om en dränering, byta ut värmesystem, byta hela taket, riva ut innanmätet på grund av fuktskador med mera. Så en besiktning ska man alltid göra.

14 Oct 2020

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.