Inte utan mitt piano…

Ska verkligen det gamla pianot få följa med vid flytten? För musikälskaren är svaret givetvis ett självklart ja. Ett kvalitetspiano håller länge och är helt klart värt allt besvär.

Sambon eller maken som inte spelar själv kommer med invändningar. Vi har inte plats för det där gamla åbäket, heter det. Men en sann musikälskare håller inte med. Jag ska ha mitt piano med när vi flyttar, punkt slut. Ett piano är visserligen tungt att flytta, men det är därför det finns flyttfirmor. En pianoflytt i Stockholm, till exempel, går relativt smärtfritt om man anlitar folk som har både vana och rätt utrustning för jobbet. Man får vara försiktig när man flyttar så tunga saker. Bärremmar och rätt teknik är nödvändigt. Vem som helst ska inte ta i, utan det är ett proffsjobb.

Ett elpiano är ett komplement

Numera är det syntar och elpianon som gäller, säger många. Och proffsmusiker har mycket riktigt lastat in både klaviaturdel, högtalare och benställ i sin orkesterbil. Att därför tro att det gamla pianot ligger på soptippen är en klar missuppfattning. Det är helt enkelt opraktiskt att bära med sig sitt kära piano till spellokalen. Finns där ett välstämt piano, så är det perfekt, annars tar man med sig ett instrument som stämmer ihop med den övriga orkestern. I annat fall blir det fiasko. Men när man spelar hemma är det riktiga grejor som gäller. Ett akustiskt piano, det är äkta vara. Elpianot är ett trevligt komplement, men det ersätter inte originalet.

Håll koll på stämningen

Ett piano ska stämmas ungefär en gång om året. När man har flyttat sitt piano behöver det också stämmas. Då låter det som det ska, och ingen lider av att lyssna på falskspel från ett ostämt instrument. Många oroar sig för vad grannarna ska tycka om musiken, särskilt om man flyttar till ett hyreshus. Men det är dumt att skrota sitt piano bara för en sådan sak. Du måste bara ta lite extra hänsyn. Synten kan du alltid öva på, med hörlurar. Alltså, inget jammande på pianot mitt i natten, för klockan 22.00 ska det vara tyst. Det måste alla respektera. Sedan kan man ju tala med sina grannar, och be att de säger till om man stör dem. Ofta är de oväntat positiva. Folk i huset som jobbar skift använder ofta öronproppar i alla fall. Man får kompromissa när man bor i hyreshus, så behåller man den goda stämningen. Vi rekommenderar denna sida: https://www.pianoflyttstockholm.com/

21 Mar 2020

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.