Kontakta fler än en mäklare

Värdet i att sälja sin bostad i Stockholm ska inte underskattas. Visst; många förutspår att marknaden kommer att komma till ro efter de senaste årens intensiva prisökningar. Detta i och med de amorteringskrav som trätt i kraft. Här ska man dock veta att marknaden kan komma att lugna sig – men att det trots allt fortfarande handlar om att priserna ligger på en väldigt hög nivå. En lägenhet i exempelvis Solna kan ha ökat i värde med säkerligen 50% bara under en femårs period och en försäljning av en sådan kan således inbringa en väldigt skön slant till ägaren i fråga.

Detta förutsätter dock att man samarbetar med rätt mäklare. Mäklare har – med viss rätt – ett ganska dåligt rykte i Stockholm och där kan vi som exempel på varifrån detta dåliga rykte kommer ifrån nämna saker som riggade budgivningar och lockpriser. Saker som förekommit – men som inte gör det det längre.

Branschen har ryckt upp sig och som kund – både som spekulant och som säljare av ett objekt – så kan man känna sig trygg med att det inte förekommer några oegentligheter. Dock så måste man för den saken skull vara noggrann med vilken mäklare man i slutändan väljer. Det finns extremt många, alla erbjuder olika priser och tillägg i sina tjänster och det kan vara svårt att välja.

För att förenkla så tänkte vi räkna upp några punkter som vi anser vara värdefulla. Vi tänkte ge några tips kring hur man ska agera innan man skriver på ett kontrakt och vi kan för enkelhetens skull säga att det handlar om ett objekt i just Solna.

  • Träffa många. Det första steget som man ska ta är att kontakta – och träffa – så många mäklare som möjligt. Det här ger en möjlighet att dels känna personkemin mellan dig och din mäklare och att dels också skaffa dig en bättre bild kring hur priserna ser ut i Solna. Träffar du bara en- eller två mäklare – ja, då finns risken att du betalar för mycket pengar. Träffa flera och skaffa dig lite förhandlingsläge. Ja, du kan pruta hos en mäklare då dessa ofta har ett förhandlingsutrymme att jobba med. Sköt det snyggt.
  • Tillägg. Vi nämnde ovan att priset var viktigt; men frågan är om inte den här punkten är det du ska fokusera mer på. Kort och gott: vad får du för dina pengar? Här tycker vi definitivt att du ska ha en professionell fotograf, vi tycker att en sak som homestyling är lite av ett måste och vi tycker även att du ska undersöka möjligheten till att få din flyttstädning inkluderad i priset. Hellre en lite dyrare mäklare med fler tjänster inbakade i priset än en väldigt billig sådan där allt sker enligt standard och, så att säga, mäklar-ABC.
  • Fler kanaler. Hur ser annonseringen ut; vilka tidningar används, vilka hemsidor och hur länge kommer den att ligga på Hemnet? Viktigt i detta: se till att texterna är välskrivna och att din bostad verkligen beskrivs korrekt. Den måste på något sätt sticka ut. Finns ett marmorgolv-, är köket nytt eller har området i Solna något unikt över sig? Se till att detta står med i annons och i prospektet.
7 Nov 2016

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.