Varför är det så viktigt att försäkra sig mot dolda fel?

Ska du sälja din bostad är det viktigt att du försäkrar dig mot dolda fel för att slippa bekymmer. Som säljare har du ett ansvar gentemot köparen om det skulle upptäckas något fel i efterhand.

Att sälja en bostad är en stor affär och det finns mycket att tänka på. De allra flesta säljer sin bostad via en fastighetsförmedling vilket ger en viss trygghet. Köparen har stort ansvar när det kommer till att inspektera bostaden man avser köpa, men även säljaren har ett stort ansvar. Därför är det viktigt att du redan på förhand är transparent med eventuella fel som kan finnas i bostaden. Du bör aldrig dölja något som köparen sedan kan reklamera. För som säljare har du ansvar för dolda fel upp till 10 år efter att du sålt bostaden.

En försäkring kan skydda dig som säljare mot köparens krav

Dolda fel på hus kan stå en säljare dyrt. Upplysningsplikten är omfattande och omfattar hela fastigheten. Det inkluderar tillhörande byggnader, mark och alla installationer. Köparen måste göra en besiktning men det kan alltid uppstå tvister i efterhand.

En försäkring mot dolda fel kallas vanligen säljarförsäkring eller överlåtelseförsäkring. Vanligen kan du teckna en försäkring genom din fastighetsförmedling, men du kan också vända dig till olika försäkringsbolag själv. Tänk på att en försäkring kan ha många undantag och villkoren kan variera mycket mellan olika bolag. Det bästa är att alltid se till att ha gjort en gedigen och grundlig besiktning via en oberoende besiktningsman. Lär dig mer om dolda fel på denna webbsida: https://www.doldafelhus.se/ 

6 Dec 2020

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.