Vilken mäklare väljer du?

Att sälja en bostad handlar om att man i många fall gör sin livs affär – åtminstone på papperet och i teorin. Det vill säga; äger du en bostad i Sundbyberg och har så gjort i kanske tio år – ja, då kommer du att ha märkt att prisökningen i området (över hela Stockholm) varit i det närmaste absurd. Du kanske köpte din bostad för en miljon kronor och då du nu ska sälja den – ja, då kommer den att värderas till kanske 2.5 miljoner kronor. En ökning på 1.5 miljoner således – 1.5 miljoner som därefter ska läggas på en ny bostad; en större och därmed dyrare sådan. Det är det vi menar med ett att det i teorin handlar om ditt livs affär.

För många i Stockholm så fastnar pengarna i det så kallade ekorrhjulet – man köper nytt, man köper större och dyrare – och det är först då man flyttar från staden som man verkligen kan räkna hem en vinst. Dock: det finns naturligtvis ett enormt värde i att sälja en bostad med en vinst på en 1.5 miljoner kronor och kunna lägga en handpenning, undvika lånetak och andra saker.

En vinst är en vinst och det finns dessutom alla möjligheter i världen att göra denna lite större också. Det vi ska titta lite närmare på här är nämligen hur många agerar vid en bostadsaffär och vilka små justeringar man kan göra för att lyckas bättre. Vi ska titta på mäklare och vikten av att välja rätt sådan. Det många gör är nämligen följande: man ser till vilka mäklare som finns i området (i det här fallet alltså Sundbyberg) och så väljer man en från de stora aktörerna.

Man tar för givet att det i slutändan kommer att leda till ett högre slutpris. Det kan det göra – men risken är lika stor att man hamnar i kläm och att den mäklare man anlitat ser jobbet som ett vanligt rutinjobb; något som inte kräver så mycket ansträngning och som i slutändan alltså kan leda till ett lägre slutpris.

Välj en hungrig mäklare

Vart vill vi komma med detta; hur skulle vi säga att du ska tänka då du ska välja mäklare? Vi skulle eftersöka hunger! För att förklara detta så måste vi först och främst se till att det finns en enorm konkurrens bland mäklare i Stockholm och att de flesta av dessa får sin lön i form av provision. Det vill säga - får de – inga objekt så får de också en väldigt låg inkomst.

Detta ska man dra nytta av som säljare. Kontaktar man flertalet mäklare och går igenom deras erbjudanden så kommer man att se en väldigt varierande prisbild och att det kan skilja så mycket som 10.000 kronor dem emellan.

Hungern då, var kommer den in i bilden? Vi anser att en mäklare med mindre rutin kommer att anstränga sig mer – vara kreativ, använda sin fantasi och vara tillgänglig på ett helt annat sätt – och detta för att denne vill jobba sig uppåt och skaffa sig det nödvändiga rykte som i sin tur leder till fler uppdrag (och bättre inkomst). I många fall så tror vi att man tjänar på att anlita en yngre mäklare till en lägre pris då detta kan ge ett hårdare jobb som i tur ger budgivning och högre slutpris.

Läs mer här.

11 May 2017

Välkommen

I denna blogg tar vi upp allt som har med lägenhetsaffärer att göra. Tips om hur man väljer mäklare, hur man ska få ut maximalt av bostadsaffären och allmänna flyttips. Vår målsättning är att det ska vara en bred och intressant blogg för den som är på väg att göra en av sina största affärer i livet.